El Port de Tarragona: un espai per al pensament i la cultura contemporània
M’agradaria parlar i destacar en aquest article la tasca que ha dut a terme i ha realitzat el Port de Tarragona , reconvertint els seus antics magatzems i infraestructures portuàries en espais per a la cultura. Aquesta tasca desenvolupada des de fa molts anys ha fet possible per una banda convertir l’antic moll de costa en un nou espai per a la ciutadania, i per una altra, transformar aquest lloc en centre neuràlgic al voltant del pensament i la cultura contemporània. En aquest sentit cal dir també que posteriorment altres espais com el Teatret de l’antic pòsit de pescadors han estat arranjats per acollir esdeveniments culturals, convertint d’aquesta manera al Port de Tarragona en referència lúdica i cultural de la nostra ciutat.

M’ha cridat especialment l’atenció la mostra d’artistes emergents locals al refugi 1 al moll de costa, mostra per altra banda que es podrà veure fins a l’11 de juliol. Crec de vital importància que joves artistes plàstics i visuals puguin trobar espais on expressar-se. L’objectiu principal de l’exposició es molt clar, donar visibilitat als artistes locals. L’exposició per altra banda planteja una experiència dual, ja que va acompanyada d’un curtmetratge. Agafo el díptic i llegeixo: “Donem suport a l’art en lloc de renunciar a ell. Donem-li la nostra ajuda perquè aquells amb talent puguin fer-nos sentir més humans, en lloc de frustrar els seus somnis per la por a aquest futur incert que entre tots podem canviar. Comencem per la nostra ciutat.”

Reflexionem doncs: Primer, antigues estructures que provenen d’antics models productius són ara espais culturals i de trobada. En segon lloc, sense aquesta transformació i sense aquesta voluntat difícilment aquests joves artistes hagueren pogut trobar un lloc per expressar-se. Conclusió; els models culturals han de ser sostenibles, transversals, democràtics i transformadors si no esdevenen socialment inservibles.

0 Comments