Booktràiler Un regal per al Führer, cada dia era l’últim

l

Comentaris

Data de publicació

21 abril 2021

Argument i context històric

Un adolescent fill d’una família jueva que l’any 1492 va fugir de Tarragona, és designat guardià de l’anell del rei Salomó. El Tercer Reich comença la Solució Final a Grècia i ha de fugir d’un oficial de la Brigada Reichsleiter Rosenberg dedicada a l’espoli d’obres d’art. En temps estranys, cada dia és l’últim. La flama d’un incipient amor dins del gueto de Salònica l’ajudarà a sobreviure.
L’onze de juliol de 1941 el Tercer Reich comença la Solució Final a Grècia. El Sàbat Negre suposa el començament de la persecució de comunitat jueva de Salònica.
Nou mil homes jueus són convocats pels nazis a la plaça Eleft¬heria, la principal de la ciutat. Sota temperatures infernals, els seleccionen com a bèsties de càrrega resistents. Dos mil dels presents a la plaça, seran enviats a treballs forçats i ja no tornaran mai més.

Principals personatges

En aquest excepcional context, Moshe Tarragano fill d’una família jueva que va fugir de Tarragona al segle XV, queda orfe i és designat guardià de l’anell del rei Salomó. La flama l’incipient amor que sent per Raquel de Medina l’ajuda a sobreviure al gueto.
Klaus Schdmidt, un fosc oficial nazi de la Brigada Reichsleiter Rosenberg està convençut que l’anell té propietats màgiques. Té un conflicte d’identitat que el tortura permanentment i tot que és poderós potser se sent vulnerable.
Bejerano un jueu trinxeraire, contrabandista i espavilat, que sap nedar i guardar la roba, fa obscurs negocis amb les autoritats nazis i gregues, colo·labora amb guardià de l’anell, fins que Bejerano –que penja d’un fil- es condemnat per pertànyer a la resistència.

La novel·la

Una fascinant aventura amb interessants coordenades històriques: la Solució Final a Grècia. Un relat ple misteri, intriga i acció que conté una reflexió sobre la vida i la mort, l’amor i l’odi. Tampoc hi falten, esperança, erotisme i humor, aquest totalment imprescindible per sobreviure en temps estranys.
Amb UN REGAL PER AL FÜHRER l’autor lliura una altra novel·la ambientada en el món jueu. Aquesta vegada inspirada en una llarga entrevista a Tel-Aviv, que va mantenir amb supervivent sefardita, en nombrosos camps d’extermini. Moshe Haellion, és un cas extraordinari, és un de la mitja dotzena entre 70.000 que ho va poder explicar.
Amb aquest material, l’autor dóna vida a un personatge literari: Moshe Tarragano un jove descendent d’aquells jueus que van ser foragitats de la península i que foren molt ben rebuts per l’imperi otomà, al segle XV. L’acció se desenvolupa durant l’ocupació de la Grècia col·laboracionista amb el III Reich.

L’autor
Francesc Valls-Calçada (Santa Coloma de Queralt, 1956) és periodista i escriptor. Ha treballat en premsa escrita, ràdio, televisió i gabinets de premsa. Ha estat director d’una emissora de ràdio i gerent d’una empresa de comunicació. Com a escriptor ha publicat diverses novel·les: “Estic morta saps?”, “Els conillets afamats”, “L’aigua parlava”, “El domador de puces”, “La pell de déu” i “Cent dòlars i una cabra”. Ha publicat llibres de poemes: “Tots és lleuger”, “Nissaga dels ningú”,“Com qui cus la gavardina de la mort”, “Lluna Blava” i “L’àlbum dels oblits”.
També ha escrit el text del llibre “Shalom Tarragona” amb fotografies del fotògraf Pep Escoda. Ha col·laborat en nombrosos llibres col·lectius. Va codirigir els premis literaris Ciutat de Tarragona entre el 1996 i el 2001. D’alguns dels seus poemes se n’han fet vídeolits (creació literària audiovisual) o han estat musicats i enregistrats.

Ets creador, artista, amant de les arts?

 

Vols que ens fem ressó d’algun contingut interessant?

Articles recents

0 Comments

Ves al contingut