El Festivalet Blau de Tarragona ha vingut per quedar-se

l

Comentaris

Data de publicació

8 abril 2024

L’èxit d’aquest nou esdeveniment al voltant del llibre infantil i juvenil de creació local fa preveure una segona edició, entre Carnaval i Setmana Santa del 2025

Imatge d’una activitat literària feta a la Llibreria Adserà de Tarragona (Festivalet blau)

Per Josep Cartanyà

La primera edició del Festivalet Blau, que es va celebrar a Tarragona, del 22 de febrer al 12 de març, va complir amb escreix les expectatives de l’organització. L’esdeveniment literari dedicat al llibre infantil i juvenil de creació i impressió local va aconseguir dinamitzar les llibreries i biblioteques partiipants i mobilitzar un bon nombre de lectors i lectores arreu de la ciutat en una época de l’any en què l’activitat literaria és poc habitual.

El director artístic del Festivalet, el tarragoní Joan Rioné, confessa que “nosaltres, com a organitzadors, ens ho hem passat molt bé” i constata que “hem tingut una molt bona recepció i sintonia de les llibreries, biblioteques i de tota la sèrie d’actius que porta la literatura infantil i juvenil”. Rioné conclou que “el retorn per part de totes les persones que hi han participat ha sigut bo i entusiasta”.

Imatge d’una il·lustració en directe, una actvitat familiar feta al Teatret del Serrallo (Festivalet Blau)

Voluntat d’organitzar una segona edició

Per tot plegat, segons els organitzadors –l’editorial tarragonina ‘Piscina, un petit oceà’-, tot fa preveure que l’any vinent hi hagi una segona edició del Festivalet: “La intenció és que sí”, afirma Rioné, que desitja que els seus companys de viatge –la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona i altres institucions, llibreries, bilbioteques, impremptes i entitats culturals de la ciutat- comparteixin aquesta voluntat.

En cas de confirmar-se la segona edició del “Blau”, el festival mantindria les dates de la programació d’activitats, a cavall entre Carnaval i Setmana Santa, per evitar que coincideixi amb cap esdeveniment important. Al mateix temps, Joan Rioné explica que un dels motius pels quals es van triar aquestes dates és que “a finals de febrer i a principis de març, a les libreries no hi ha gaire afluència de públic, fins que no arriben els actes al voltant de Sant Jordi, i aquesta era una bona manera de dinamitzar-les”.

Mantenir la tipología i incorporar propostes més originals

Visita guiada a la impremta Gibert de Tarragona (Festivalet Blau)

Durant la primera edició del Festivalet Blau, es van programar una quinzena d’actes adreçats a tots els públics que es van realizar a llibreries, biblioteques, imprentes i espais culturals de la ciutat. Joan Rioné és conscient que, de cara a una nova edició, “será difícil millorar la qualitat del festivalet”. Tot i així, el director del “Blau” creu que es pot mantenir la tipologia de propostes “i intentar, a poder ser, que siguin més originals”. El que sí té clar Rioné és que “el protagonisme el tindran els llibres i la literatura infantil i juvenil, a través de les llibreries i les biblioteques”.

Cal recordar que el nou festival va néixer amb la voluntat de dinamitzar llibreries i actius de la Literatura Infantil i Juvenil de Tarragona, visualitzar la creació local, mobilitzar lectors, crear llocs de trobada, sumar i crear nous públics, col·laborar d’una manera activa a crear hàbits lectors, promocionar les llibreries i el llibre local (per extensió impremtes, dissenyadors, il·lustradores, autores, correctors…), i promocionar i mostrar el panorama de la lInfantil i juvenil del territori.

Ets creador, artista, amant de les arts?

 

Vols que ens fem ressó d’algun contingut interessant?

Articles recents

0 Comments

Skip to content